Sunday, February 28, 2010

Lemon (ေရွာက္(ေရွာက္ ၀ိုင္း))






ပံုသဏၭာန္ : ဆူးပါေသာ ခ်ံဳပင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အရြက္ၾကမ္း၍ ရြက္ညွာခိုင္ သည္။ရြက္ျမႊာ မ်ားသည္။ ဘဲဥပံု ရွည္ေမ်ာေမ်ာ႐ွိ္သည္။ ရြက္ထိပ္ ခၽြန္သည္။ အျဖဴေရာင္ သိုႚမဟုတ္ ပန္းႏုေရာင္သန္းေသာ အပြင့္ကေလးမ်ား ပြင့္သည္။ အသီးသည္ လံုးဝန္းသည္။ ႏုလွ်င္အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္ၿပီး မွည့္လွ်င္ အ၀ါေရာင္သိုႚ ေျပာင္းသည္။ အသီးႏွစ္မ်ားသည္ အဝၝေရာင္သန္းေသာ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္သည္။
အပင္--အပင္ လတ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အျမင့္ေပ ၂၀ ခန္႔ ထိ ရွိတတ္ သည္။ အေခါက္ ၫိုမည္း ေသာ အေရာင္ ရွိသည္။ အကိုင္း အခက္ မ်ား သည္။ တစ္ပင္လံုး ၌ ခၽြန္ထက္ေသာ ဆူမ်ား ရွိသည္။
အရြက္--ရြက္လႊဲ ထြက္သည္။ ဘဲဥ ပံုရွိၿပီး ရြက္ထိပ္ ခၽြန္၍ ရြက္ရင္း သြယ္သည္။ ရြက္ျပား ထူ၍ ေခ်ာသည္။ ရြက္ၫွာ တြင္ အေတာင္ပါသည္။
အပြင့္ --ေသးငယ္၏ ။အျဖဴေရာင္ ရွိ၍ ပြင့္ဖတ္ ေက်ာဘက္ တြင္ အၫိုေရာင္ သမ္း၏။ သင္းပ်ံ႕ေသာ အနံ႔ ရွိသည္။
အသီး--အေစ့မ်ား ခြံေပ်ာ့ သီး ျဖစ္သည္။ အသီးမွာ အလတ္ စား အသီးမ်ိဳး ျဖစ္၍ လံုး၀ိုင္းၿပီး အစိမ္းေရာင္ ရွိသည္။ အရည္ ရႊမ္းသည္။ အသီးခြံ ထူ၍ အဆီ အိတ္ကေလး မ်ား ရွိသည္။ အေစ့ ေသးငယ္ၿပီး အျဖဴေရာင္ ရွိသည္။
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔
အစိတ္အပိုင္းမ်ား
: အသီး ။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္
ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား
: ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား ေပါက္ေရာက္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးပင္ အျဖစ္ လည္းေကာင္း ၊ ျမစ္ေခ်ာင္း ေျမာင္းနား တြင္ သဘာ၀ အေလ်ာက္ လည္းေကာင္း ေပါက္ေရာက္၏။
စိုက္ပ်ိဳးပံု- သံပရာ ပင္ ကဲ့သို႔ ပင္ စိုက္ပ်ိဳး ျဖစ္ထြန္း ႏိုင္သည္။ သဲႏုန္း ေျမႏုကို ပိုမို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ ၏ ။
အသံုး၀င္ပံု : အာနိသင္---ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ေရွာက္သီးသည္ ခ်ဥ္၏။ ႏွလံုးကို ၾကည္လင္ ေစတတ္၏ ၊ ေသြးသားကို သန္႔ရွင္း ေစ၏ ၊ ေပါ့ပါးေသာ ဂုဏ္သတၱိ ရွိ၏ ၊ ၀မ္းမီး ကို ေတာက္ေစ၏ ၊ ေမာပန္းျခင္း ကို ေပ်ာက္ေစ၏ ။ ေခ်ာင္းဆိုး နာ၊ ႏႈတ္မၿမိန္ ၊ ေအာ့အန္နာ ၊ မြတ္သိပ္ နာ ၊ အသံပ်က္ ျခင္း ၊ ၀မ္းေၾကာ တင္းျခင္း ၊ အဖုအလံုး ေပါက္ ျခင္း မ်ားကို ႏိုင္၏ ၊ သလိပ္ကို ေၾကေစ၍ ဆီးကို မ်ားေစသည္။
အသံုးျပဳပံု-
အသီး
၁ ။ ေရွာက္ရည္ ၊ ေၾကာင္ပန္းရြက္ ၫွစ္ရည္ အမွ်ေရာ ၍ ရွဴေပးက ၀က္ရူးနာ ေပ်ာက္၏။
၂ ။ ေရွာက္သီး အျမႊာႏွင့္ သလဲ အခ်ဥ္ အေစးကို ေရာစား က မူးေ၀ ထိုင္းမိႈင္း ေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏ ။
၃ ။ ေရွာက္သီး အျမႊာႏွင့္ သိေႏၶာ ဆား ေရာ၍ နံနက္ ည ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးက ဆီးအိမ္ ႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ တြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေက်ာက္တည္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ၏။
၄ ။ ပ်ားရည္ ၊ ေရွာက္ရည္ ၊ ဇ၀က္သာ သံုးမ်ိဳး ေရာေသာက္ က ေခ်ာင္းဆိုး ၊ ရင္က်ပ္ ၊ သလိပ္ကပ္ ၊ ပန္းနာ ေပ်ာက္၏။
၅ ။ မီးယပ္ ေသြးဆင္း၍ မူးေ၀ ေသာေရာဂါ အတြက္ ေရွာက္သီးကို ထန္းလ်က္ ႏွင့္ စားက ေပ်ာက္၏ ။
၆ ။ ေရွာက္သီး ကို ဆန္ေဆးရည္ တစ္ပိႆာ ႏွင့္ ေရခန္း ေအာင္ ျပဳတ္ၿပီး ႏူးလွ်င္ ဆန္ခါ ႏွင့္စစ္ခ် ၍ ယင္း တစ္ဆယ္ သား ခန္႔ကို ဆား အနည္းငယ္ ႏွင့္ ေမႊ၊ ေနလွန္း ၊ အမႈန္႔ ျပဳၿပီး သံုးေဆာင္က ေလေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေပ်ာက္ကင္း ၏ ။

No comments:

Post a Comment