|
ပံုသဏၭာန္ | : | အပင္-- တစ္ႏွစ္ခံ သို႕မဟုတ္ ႏွစ္႐ွည္ခံ ပင္မ်ား ျဖစ္သည္။ အျမင့္ ၄ ေပ ခန္႕ထိ ႐ွိသည္။ အကိုင္း ျဖာသည္။ အေမႊးထူ သို႕မဟုတ္ ေျပာင္ေခ်ာ သည္။ အေခါက္ အေရာင္ ညိဳမည္း၏။ အျမစ္ အလြန္ဖြာ ၍ ျဖဴ၀ါေရာင္ ႐ွိ၏။ အ႐ြက္-- ႐ြက္လႊဲ ထြက္သည္။ လက္၀ါးပံု ျဖစ္ၿပီး အ၀ိုက္မ်ား ၃-၅ ခုထိ ပါသည္။ ႐ြက္ထိပ္ ခၽြန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း ၀ိုင္းသည္။ အ႐ြက္ ထက္ေအာက္ မ်က္ႏွာျပင္ ႏွစ္ဖက္လံုး၌ အေမြးႏု မ်ား႐ွိ၍ ႏူးညံ့၏။ ႐ြက္စြယ္ လွံစြပ္ပံု ျဖစ္သည္။ အပြင့္-- ပြင့္တည္း ျဖစ္၏။ အ၀ါေရာင္ သုိ႕မဟုတ္ အျဖဴေရာင္ သို႕မဟုတ္ ပန္းေရာင္ ျဖစ္၏။ ေခါင္းေလာင္း ပံုသဏၭာန္ ႐ွိသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ပြင့္ ႏွင့္ ဆင္၏။ အသီး-- အက္ကြဲသီး ျဖစ္သည္။ ဘဲဥပံု ျဖစ္ၿပီး လံုး၀ုိင္းသည္။ ၃-၅ ေျမာင္း ႐ွိသည္။ အေစ့ ၂၅-၄၀ ထိပါ၍ အညိဳေရာင္ ႐ွိသည္။ |
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔ အစိတ္အပိုင္းမ်ား | : | အေစ့၊ အျမစ္၊ အပြင့္ ၊ အ႐ြက္။ |
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား | : | ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႕ အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္ ေသာ္လည္း မိုးနည္းေသာ အရပ္တြင္ ပိုမို ျဖစ္ထြန္းသည္။ ေပါက္ေရာက္ပံု-- စိုက္ပ်ိဳးပင္ ျဖစ္သည္။ စိုက္ပ်ိဳးပံု- (က)ေျမျပဳျပင္ျခင္း-- စိုက္ခင္းေျမ အား ေကာင္းစြာ မႈန္႕ညက္ေအာင္ ျပဳျပင္ သင့္သည္။ (ခ)စိုက္ပ်ိဳးျခင္း--အတန္းလိုက္ စုိက္ပ်ိဳးရန္ လိုအပ္သည္။ တစ္တန္းႏွင့္ တစ္တန္း ၂-၄ ေပ၊ တစ္ပင္ႏွင့္ တစ္ပင္ ၂-၄ ေပ ေျမ၏ အေျခအေန ကုိၾကည့္၍ စုိက္သင့္သည္။ ႏွမ္း ၊ ပဲ စသည္ တို႕ႏွင့္လည္း သီးညွပ္ အျဖစ္ ေရာေႏွာ စိုက္ႏိုင္သည္။ (ဂ)ျပဳစုဂ႐ုစိုက္ျခင္း-- ေပါင္းသုတ္သင္ျခင္း၊ ပိုးမႊား ကာကြယ္ျခင္း၊ ပင္က်ပ္ ႏုတ္ျခင္း တုိ႕ကို လိုအပ္သလို ျပဳစုေပး ရမည္။ (ဃ)ေကာက္သိမ္းျခင္း-- ၀ါေပါက္ ေကာင္းစြာ ကြဲအက္ လာေသာ အခါတြင္ ေကာက္ယူ ရမည္။ |
အသံုး၀င္ပံု | : | အာနိသင္-- ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ားအလို အရ ၀ါဖူးသည္ ခ်ိဳ၏။ ေအး၏။ ၀ၿဖိဳးေစ၏။ ႏို႕ကို ပြားေစ၏။ သည္းေျခ ေရာဂါ ၊ သလိပ္ ေရာဂါ မ်ားကို ကင္းေ၀း ေစ၏။ ေရငတ္ျခင္း ကို ေျပေပ်ာက္ ေစ၏။ စိတ္ပ်ံ႕ လြင့္ျခင္း၊ သတိေမ့ျခင္း မ်ားကို ကင္းေ၀းေစ၏။ အ႐ြက္သည္ ေလေရာဂါ ကိုႏိုင္၏။ ေသြးကုိ တိုးပြားေစ၏။ ဆီး႐ႊင္ ေစ၏။ နားေရာဂါ ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းေသာ ေရာဂါမ်ား ကို ကင္းေ၀း ေစ၏။ အေစ့ သည္ ႏို႕ကို ပြားေစ၏။ ကာမအား ကိုတုိးေစ၏။ ၀ါပင္၏ အစိတ္ အပုိင္း အားလံုးသည္ အေရျပား ေရာဂါ၊ ေျမြဆိပ္၊ ကင္းဆိပ္ ႏွင့္ သားအိမ္၌ ထုိးက်င္ျခင္း တို႕ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏။ အသံုးျပဳပံု- အေစ့-- ၁။ ၀ါေစ့ အဆံကို ႀကိတ္၍ မီးေလာင္နာ မ်ားကို လိမ္းေပးက ပူေလာင္ျခင္း ေပ်ာက္၏။ ၂။ ၀ါေစ့ အတြင္းသား အဆံကို ႏြားႏို႕ႏွင့္ က်ိဳစားက ဦးေႏွာက္ အားနည္းျခင္း ေပ်ာက္၏။ ၃။ ၀ါေစ့ ႏွင့္ ခ်င္းေျခာက္ ကုိ ေရႏွင့္ ေသြးလိမ္းေသာ္ လိင္ဥ ေရာင္ျခင္း ေပ်ာက္၏။ ၄။ ၀ါေစ့ကို ျပဳတ္ငံုေသာ္ သြားနာ သြားကုိက္ ေပ်ာက္၏။ ၅။ ၀ါေစ့ကုိ ႀကိတ္၍ မီးကင္ၿပီး အျပားေလး မ်ားျပဳကာ အသမာ ႏွင့္ ေသြးစုနာ မ်ားကို အံုေပး၊ ကပ္ေပး ပါက အနာမ်ား ေပ်ာက္၏။ အျမစ္-- ၁။ ၀ါျမစ္ကို က်က္က်က္ ျပဳတ္ေသာက္က ဆီးပူေရာဂါ ႏွင့္ ဆီးသြားေသာ အခါ နာက်င္ျခင္း ေပ်ာက္၏။ ၂။ ၀ါျမစ္ေခါက္ ကို ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ မီးယပ္ လာစဥ္ ေသြးလြန္ေသာ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ၃။ ၀ါျမစ္ကို ဆန္ေဆးရည္ ႏွင့္ ေသြးေသာက္ ေသာ္ မီးယပ္ျဖဴဆင္း ေသာေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ အပြင့္-- ၁။ ၀ါပြင့္ကို ႐ွာလပတ္ ရည္လုပ္ ေသာက္ေသာ္ စိတ္ေနာက္ျခင္း၊ ႐ူးသြပ္ျခင္း ေပ်ာက္၍ စိတ္ကုိ ႐ႊင္လန္း ေစသည္။ ၂။ ၀ါပြင့္ကို ျပာခ်၍ သိပ္ေပး ပါက အနာစိမ္း အနာစက္ မ်ား အသားႏု တက္၍ ေပ်ာက္၏။ အ႐ြက္-- ၁။ ၀ါ႐ြက္ကို ႀကိတ္ညွစ္၍ ေသာက္ေသာ္ အစာ မေၾက ၀မ္းသြား ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ |
No comments:
Post a Comment