Sunday, April 11, 2010

Three Leaved caper; Garlic Pear (ခံတက္ပင္။)









ပံုသဏၭာန္ : အပင္ ႐ြက္ေႀကြပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္၍ ေပ ၃၀ ေက်ာ္အထိ ျမင့္၏။ အကိုင္းအညြန္႕မ်ားေပၚတြင္ အျဖဴစင္းမ်ား ႐ွိ၍ အပင္စည္ အေခါက္ မီးခိုးေရာင္႐ွိသည္။ အတြင္း သားမာဆတ္ၿပီး အ၀ါေရာင္႐ွိ၏။ ရင့္ကအညိဳေရာင္ သို႕ေျပာင္းသြား၏။
အ႐ြက္ ၃ ႐ြက္ျမႊာေပါင္းျဖစ္၍ ႐ြက္လႊဲထြက္သည္။ ႐ြက္ညွာ ႐ွည္သည္။ ႐ြက္ျမႊာမ်ား ၃-၆ လက္မအထိ႐ွည္သည္။ ႐ြက္ျပား၏ ေက်ာဘက္တြင္ ႐ြက္ေၾကာမ်ားထင္႐ွား စြာ႐ွိသည္။ ႐ြက္ထိပ္ခၽြန္သည္။ ႐ြက္ရင္းသြယ္သည္။ ႐ြက္နားညီ၍ ႐ြက္ျပားေခ်ာသည္။
အပြင့္ အခ်င္း ၂-၃ လက္မအထိ႐ွိသည္။ အပြင့္ႀကီးမား သည္။အ၀ါႏုေရာင္႐ွိ၍ ေျမာက္ျမားစြာပြင့္၏။
အသီး အ၀ါေရာင္႐ွိသည္။ အခ်င္း ၁-၂ လက္မ႐ွိ၍ ဘဲဥပံု သို႕မဟုတ္ လံုး၀ုိင္းသည္။ အသားထူသည္။ အခြံမာ ၍ၾကမ္းသည္။ ေက်ာက္ကပ္ပံု အေစ့မ်ားစြာပါသည္။
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔
အစိတ္အပိုင္းမ်ား
: အေခါက္၊ အ႐ြက္ ၊ အျမစ္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္
ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား
: ျမန္မာႏိုင္ငံေအာင္ပိုင္း ျမစ္နား၊ ေခ်ာင္းနားတြင္ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရ၏။ အျမင့္ေပ ၃၅၀၀ ထိ ေပါက္ေရာက္သည္။
ေပါက္ေရာက္ပံု ။ ။ သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။
အသံုး၀င္ပံု : အာနိသင္ ။ ။ ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ခံတက္သည္ ခါးသက္သက္႐ွိ၏၊ ပူေသာဂုဏ္သတၱိ ႐ွိ၏၊ ၀မ္းမီး ကိုေတာက္ေစ၏၊ ၀မ္းကိုအနည္းငယ္ သက္ေစ၏၊ ေလႏွင့္သလိပ္ကို ေၾကေစ၍ ဆီးေအာင့္ေရာဂါ၊ ေက်ာက္တည္ေရာဂါႏွင့္ ေသြးေဖာက္ျပန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ေစ၏။
အသံုးျပဳပံု-
အေခါက္
၁။ သက္တန္႕ႏွင့္ အနာေပါက္နာတို႕၌ အေခါက္ကို ပရႏၷ၀ါ ျမစ္ႏွင့္ ေသြးေသာက္ေသာ္ လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္၏။
အ႐ြက္
၁။ အ႐ြက္ကိုႀကိတ္၍ ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ၿပီး မီးျဖင့္ ေႏြးေအာင္ျပဳ၍ ကုိက္ခဲနာက်င္ရာ၌ လိမ္းေသာ္ အကိုက္အခဲမ်ား ေပ်ာက္၏။
၂။ ႐ြက္ႀကိတ္ညွစ္ေရႏွင့္ ကြမ္း႐ြက္ႀကိတ္ညွစ္ေရ ဆတူယူ၍ ေထာပတ္ႏွင့္ေရာေသာက္ေသာ္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၃။ ခံတက္ခ်ဥ္ထည့္စားျခင္း ၊ သုပ္စားျခင္းျဖင့္ ေလထိုးေလေအာင့္ ေရာဂါေပ်ာက္၏။
အျမစ္
၁။ အျမစ္ေခါက္ကို ၄ ခြက္ တစ္ခြက္တင္ ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ိဳ ၊ ေက်ာက္တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ ယင္းျပဳတ္ရည္တြင္ ႀကံသကာ ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးအိမ္ေရာင္ေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္တည္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၂။ အျမစ္ကို အျပင္းဖ်ား ေရာဂါကုေဆး၌လည္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳ၏။

No comments:

Post a Comment