Sunday, April 11, 2010

White Pumpkin (ေက်ာက္ဖရံု)




White Pumpkin (ေက်ာက္ဖရံု)

Botany Term : Benincasacerifera Savi

Species/Family : Cucurbitceae



ပံုသဏၭာန္ : အပင္
တစ္ႏွစ္ခံႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျဖဴေရာင္ သို႔မဟုတ္ သံေခ်းေရာင္ အေမြးကေလးမ်ားျဖင့္ ဖံုးလႊမ္းေနသည္။ ပင္စည္ ေတာင့္တင္း၍ ေထာင့္ပါသည္။ ႏြယ္ႏွာေမာင္း ၃ ခုျဖာသည္။
အရြက္
အရြက္သည္ ေတာက္ပေသာ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္သည္။ အေမြးမ်ားရွိ၍ ေအာက္မ်က္ႏွာျပင္ တြင္ ပို၍ အေမြးထူသည္။ ႏွလံုးပံုျဖစ္ၿပီး အ၀ိုက္ ၅-၇ ခုရွိသည္။ အ၀ိုက္မ်ားသည္ က်ယ္ျပန္႔၍ သံုးေျမွာင့္ပံုရွိသည္။ အပြင့္
အ၀ါေရာင္ျဖစ္သည္။ ႀကီး၍ ပြင့္ထီး ျဖစ္သည္။ လိင္စံုသည္။
အသီး
တိုင္လံုးပံုျဖစ္ၿပီး အစိမ္းေရာင္ႏွင့္ အျဖဴေရာင္ ေရာေန၏ ။ ႏုစဥ္ အခြံေပ်ာ့၍ ရင့္ေသာ္ ၾကြပ္ဆတ္ၿပီး မာသည္။ အခြံေပၚတြင္ အေမြးၾကမ္းေလးမ်ားရွိသည္။ အေစ့မ်ား ျပားၿပီး အျဖဴေရာင္ ရွိသည္ ။
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔
အစိတ္အပိုင္းမ်ား
: အပြင့္ ၊ အသီး ၊ အေစ့ ၊ အျမစ္ ၊ အထူးသျဖင့္ အသီးကို ပို၍ အသံုးျပဳ၏။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္
ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား
: အျမင့္ေပေပါင္း ၄၀၀၀ အထိျဖစ္ထြန္းၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားတြက္ ေပါက္ေရာက္သည္။
ေပါက္ေရာက္ပံု
စိုက္ပ်ိဳးပင္ျဖစ္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးပံု-
(က) စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
မိုးဦးတြင္ ကဆုန္မွ ၀ါဆိုအတြင္း မိုးေႏွာင္း တြင္ ေတာ္သလင္း လမွ တန္ေဆာင္မုန္း အတြင္း အေစ့ကို တိုက္ရိုက္ ခ်စိုက္ ႏိုင္သည္။ က်င္းအနက္ တစ္ေတာင္ ၊ အက်ယ္ ၄ ေပ ပတ္လည္ တူး၍ ေျမေဆြး ၅၀ % ခန္႔ ေရာစပ္ၿပီး ဖရံုေစ့မ်ားကို အေစ့ျမွပ္ရံုမွ် စိုက္ရမည္။ စင္ေတာင့္ေတာင့္ ထိုးေပးရသည္။ မိုးနည္းေသာေဒသမ်ားတြင္ ေျမတြင္ လႊတ္၍ စိုက္ႏိုင္သည္။
(ခ) ျပဳစုျခင္း
ေျခာက္ေသြ႕ ေသာ ေဒသမ်ားတြင္ လိုအပ္သည့္ အစိုဓာတ္ရေအာင္ ေရေလာင္း ေပးရန္လိုသည္။
(ဂ) ဆြတ္ခူးျခင္း
စိုက္ပ်ိဳးၿပီး ရက္ေပါင္း ၆၀ မွ ၁၀၀ အတြင္း စတင္ အသီးသီး ၍ ဆြတ္ခူးႏိုင္သည္။ (အထူးသျဖင့္ ေက်ာက္ဖရံုသည္ အန႔ံအသက္မ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္ေသာ သတၱိရွိသျဖင့္ အနံ႔အသက္ဆိုးသည့္ ေနရာမ်ားအနီး စိုက္ပ်ိဳးျခင္း ၊ ထားသိုျခင္း မျပဳရန္ လိုသည္။ )
အသံုး၀င္ပံု : အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ ခ်ိဳ၍ အနည္းငယ္ ငန္ေသာ အရသာရွိသည္။ အားကို တိုးပြားေစ၍ သည္းေျခကို ႏိုင္၏ ။ မွည့္ေသာအသီးသည္ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစသည္။ ေသြး ၊ ေလေရာဂါႏွင့္ရူးသြပ္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစ၍ ဆီးအိမ္ကို သန္႔ရွင္းေစတတ္၏ ။
အသံုးျပဳပံု-
အပြင့္
၁ ။ ေက်ာက္ဖရံုပြင့္ကို ႀကိတ္စားေသာ္ ကာလ၀မ္းေရာဂါေပ်ာက္၏။
အသီး
၁ ။ အသီးသည္ အဆုတ္ေရာဂါေၾကာင့္ အားအင္ကုန္ခန္းျခင္းအတြက္ အာဟာရ ျဖစ္ေစ သည္။အသီးရည္ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေသြးယိုစီးျခင္းႏွင့္ ေသြးအန္ ေသြးက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ အသီးရည္တြင္ ရွိန္းခိုႏွင္ဂ်ံဳျပာဆား အနည္းငယ္ထည့္ေသာက္ေသာ္ ဆီးအိမ္ေရာင္ျခင္း ေပ်ာက္၍ ေက်ာက္ကပ္ တြင္တည္ေသာ ေက်ာက္ကို အရည္ေပ်ာ္၍ က်ေစ၏ ။
၃ ။ ေက်ာက္ဖရံုရည္ ကို ၀က္ရူးနာ ၊ ေလနာ ၊ အရူးေရာဂါတို႔ အတြက္လည္း သံုး၏။
အေစ့
၁ ။ အေစ့ကိ သန္က်ေဆးအျဖစ္ သံုးသည္။
အျမစ္
၁ ။ ေက်ာက္ဖရံုျမစ္မႈန္႔ကို ေရေႏြးႏွင့္ ေသာက္လွ်င္ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါႏွင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။

No comments:

Post a Comment