ပံုသဏၭာန္ | : | အပင္ -ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္ေသာ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္၍ ေပ ၄၀ခန္႕ျမင့္၏။ အဖို အမ ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိသည္။ အသီးအပြင့္ ႏွစ္မ်ိဳး႐ွိေသာ္ အမမ်ိဳးျဖစ္၍ အပြင့္သက္သက္ပြင့္လွ်င္ အဖိုမ်ိဳးျဖစ္သည္။ အကိုင္းအခက္ လြန္စြာျဖာ၏။ အေခါက္ထူ၍ ၾကမ္းၿပီး ညိဳမည္းေရာင္႐ွိ၏။ အ႐ြက္ - ေျပာင္ေခ်ာ၍ ေတာက္ပသည္။ ဘဲဥပံု႐ွိ၍ ႐ြက္ထိပ္ခၽြန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း၀ိုင္း၊ သို႕မဟုတ္ အနည္းငယ္ သြယ္သည္။႐ြက္နားလႈိင္းတြန္႕သည္။သေျပ႐ြက္္ႏွင့္ တူ၏။ အပြင့္ - အဖိုပြင့္ အမပြင့္ ၂ မ်ိဳး႐ွိ၍ အမပြင့္ထက္ အဖိုပြင့္သည္ အနည္းငယ္ႀကီးၿပီးျဖဴ၏။ အမပြင့္သည္ အနည္းငယ္ နီၾကန္ၾကန္႐ွိ၏။ အပြင့္မ်ားမွာ ေမႊးႀကိဳင္ေသာရနံ႕႐ွိသည္။ကဆုန္၊ နယုန္ လတြင္ပြင့္သည္။ အသီး - ဘဲဥပံု ႐ွိ၏။ ပထမတြင္ အစိမ္းေရာင္႐ွိၿပီး ေနာက္ပိုင္း ရင့္မွည့္ေသာအခါ လိေမၼာ္နီေရာင္ ျဖစ္သြားသည္။ အသားထူ၏။ အသားအ၀ါေရာင္ ႐ွိၿပီး ဖန္၍ ခ်ိဳသည္။ စား၍ရသည္။ အေစ့မွာ မာေက်ာ ၿပီး အညိရင့္ေရာင္႐ွိသည္။ ၀ါေခါင္ ၊ ေတာ္သလင္းလတြင္ သီးသည္။ |
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔ အစိတ္အပိုင္းမ်ား | : | အပြင့္ ၊ အေခါက္ ၊ အေစ့။ |
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား | : | ျမန္မာႏိုင္ငံတစ္၀န္း ေျမျပန္႕ေဒသ မ်ားတြင္ အမ်ားအျပားေတြ႕ရသည္။သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။ |
အသံုး၀င္ပံု | : | အာနိသင္ -ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလိုအရ အေခါက္သည္ခ်ိဳ၏။ ခါး၏။ ေအး၏။ ႏွလံုးကို အား႐ွိေစ၏။ ၀မ္းမီးကိုပြားေစ၏။ ေရာဂါပိုးတို႕ကို ႏိုင္၏။ သြားဖံုးေရာဂါမ်ား၌ အက်ိဳးျပဳ၏။ သည္းေျခေဖာက္ျပန္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ အသီးသည္ အူကို တြန္႕႐ႈံ႕ေစ၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ သြားတို႕ကုိ ခိုင္ေစ၏။ ခ်ဳပ္၏။ သလိပ္ သည္းေျခကိုႏို္င္၏။ အေစ့သည္ လႈပ္ေနေသာ သြားတို႕ကို ခိုင္ေစ၏။ ႐ွဴေသာ္ ေခါင္းကုိက္ျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။
အသံုးျပဳပံု- အပြင့္ ၁။ခေရပြင့္ကို တစ္ညလံုးေရစိမ္၍ နံနက္တြင္ထို စိမ္ရည္ကိုစစ္ၿပီး ကေလးအားတိုက္လွ်င္ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါေပ်ာက္၏။ ၂။ခေရပြင့္အစိုကို မီးယပ္ျဖဴေရာဂါႏွင့္ သြားေရာဂါ အတြက္ အသံုးျပဳ၏။ ၃။ခေရပြင့္အေျခာက္ကို သနပ္ခါးျဖင့္ ေရာေသြးလိမ္းက အပူေၾကာင့္ျဖစ္ေသာမိတ္နာ၊ ယားနာမ်ား အျမန္ေပ်ာက္ကင္း၏။ အေခါက္ ၁။အေခါက္ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ အပြင့္ကုိ႐ွဴျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အသီးကိုစားျခင္းျဖင့္လည္းေကာင္း ႏွလံုးေရာဂါကို ေပ်ာက္ေစ၏။ ၂။ခေရေခါက္၊ဆီးျဖဴေခါက္၊႐ွားေခါက္ ၃ မ်ိဳးျပဳတ္၍ငံုေပးျခင္းျဖင့္ ပါးစပ္၌ မက္ခ႐ုေပါက္ျခင္း၊ သြားဖံုး ေရာင္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌အပူေလာင္ျခင္း၊ ေရစီးကမ္းၿပိဳ ျဖစ္ျခင္းစေသာ ခံတြင္းနာအားလံုး ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ၃။အေခါက္ကုိျပဳတ္၍ ဖန္ေဆးရည္အျဖစ္ အသံုးျပဳႏို္င္သည္။ အေစ့ ၁။အဆက္မျပတ္သြားေသာ ၀မ္းေရာဂါအတြက္ အေစ့ကို ေရေအးႏွင့္ ေသြးေသာက္ျခင္း၊ ခေရသီးအမွည့္၏ အသားကုိစားေပးျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏို္င္သည္။ |
ခေရပန္းပံုရွာရင္းနဲ႔ ဒီပို႔စ္ကို ဖတ္ျဖစ္သြားတာ မွတ္သားစရာေတြ ရလိုက္ပါတယ္။ ပံုကိုေတာ့ ေဆာင္းပါးတခုမွာ ထည့္သံုးခ်င္လို႔ ေကာ္ပီယူသြားတယ္ေနာ္။
ReplyDeleteေက်းဇူးတင္စြာျဖင့္