အဲဒီပြဲမွာ ပါေမာကၡၾကီးမ်ား၊ ဆရာ၀န္ၾကီးမ်ားက စာတမ္းအသီးသီးကို ဖတ္ၾကားတင္ျပသြားပါတယ္။ စိတ္၀င္စားဖြယ္ေခါင္းစဥ္မ်ားျ
(၁) Junk Food
အမႈိက္သရိုက္အစားအစာမ်ား (Junk Food) ဟူေသာေခါင္းစဥ္ျဖင့္ ေဟာေျပာမႈမွ ေကာက္ႏႈတ္တင္ျပပါသည္။
(Junk Food) ဟူေသာ စကားလံုးသည္ လြန္ခဲ့သည့္ႏွစ္ေပါင္း၃၅ႏွစ္ခန္
၄င္းအစားအစာမ်ားတြင္ –
(၁) သၾကားဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ျခင္း သို႔မဟုတ္၊
(၂) အဆီဓာတ္လြန္ကဲစြာ ပါ၀င္ျခင္း သို႔မဟုတ္၊
(၃) ဆားဓာတ္ျမင့္မားစြာပါ၀င္ျခင္း သို႔မဟုတ္၊
ေဖာ္ျပခဲ့သည့္ သၾကား၊ အဆီ၊ အငန္ျမင့္မားစြာပါ၀င္ေသာ အစားအစာအမ်ိဳးအစားအားလံုးကိုေခၚ
မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အဟာရဓာတ္မ်ားမွာ –
(၁) လံုေလာက္ေသာေရ၊ (၂) လံုေလာက္ေသာကယ္လိုရီ၊ (ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပရုိတိန္းဓာတ္ႏွင့္ အဆီတို႔မွ တစ္ဆင့္ ရရွိသည္)။ (၃) သတၲဳဓာတ္မ်ား၊ (၄) ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားျဖစ္သည္။
မည္သည္အစားအစာကို စားမည္နည္းဟုေရြးခ်ယ္ရာတြင္ သိထားသင့္ေသာ အခ်က္မ်ားရွိပါသည္။ ကယ္လိုရီျဖည့္ေပးျခင္း ကို အဆံုးအျဖတ္ေပးေနသည့္အခ်က္မ်ားမွ
(၁) ဇီ၀ကမၼေဗဒဆိုင္ရာအခ်က္မ်ား၊ (၂) အရသာ၊ (၃) စီးပြားေရးအေျခအေနတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။ ခႏၶာကိုယ္ အားတည္ေဆာက္ေပးမည့္ အသားဓာတ္၊ စြမ္းအင္ထုတ္လုပ္ေပးမည့္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ႏွင့္ အဆီ၊ေရာဂါကာကြယ္မႈေပး ေသာအစားအစာမ်ား၊ ဗီတာမင္၊ သတၲဳဓာတ္ႏွင့္ ေရတို႔ မွန္ကန္ေသာ ပမာဏပါ၀င္သည့္ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္ဖို႔လိုသည္။
အသားဓာတ္ႏွင့္ အမိုင္ႏုိ အက္စစ္ဓာတ္မ်ား ဘာေၾကာင့္လိုအပ္ရသလဲဆိုလွ်င္ ၄င္းတို႔က ခႏၶာကိုယ္ကိုတည္ေဆာက္ေပး ျခင္း၊(စီးထရစ္) အက္စစ္စက္၀န္းတြင္ ေျပာင္းလဲပါ၀င္ျခင္း၊ ေဟာ္မုန္းမ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ပါ၀င္ျခင္း၊ ယူရီးယားစက္၀န္း တြင္ ပါ၀င္ျခင္းႏွင့္ သက္ရွိမ်ားအတြက္ အေရးၾကီးေသာ ျဒပ္ေပါင္းျဖစ္သည့္ CoA တြင္ ပါ၀င္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္
အဆီမ်ားလိုအပ္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းမွာ ၄င္းတို႔က စြမ္းအင္ကိုေပးသည့္ ကလာပ္စည္းနံရံ(cell membrance)တြင္ ပါ၀င္ သည္။ စတီးရြိဳက္ေဟာ္မုန္း၊ ဗီတာမင္ ဒီႏွင့္ သည္းေျခဆားမ်ား ထုတ္ထုပ္မႈတြင္ ပါ၀င္သည္။ အပူဓာတ္၊ လွ်ပ္စစ္ဓာတ္ တို႔ႏွင့္ ပတ္သက္၍လည္း ပါ၀င္ျပီး အဆီတြင္ေပ်ာ္၀င္ေသာ ဗီတာမင္မ်ားကိုလည္း သယ္ယူပို႔ေဆာင္ေပးသည္။ အျခားေသာ ေဟာ္မုန္းမ်ားျဖစ္ေပၚမႈတြင္ ပါ၀င္သည္။
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ဓာတ္ကို လိုအပ္ျခင္းအေၾကာင္းရင္းက ၄င္းတို႔သည္အေရးၾကီးေသာ လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားအတြက္ အေကာင္း ဆံုးေသာ အင္အားအရင္းအျမစ္ျဖစ္သည္။ ဦးေႏွာက္အတြက္ အင္အားမ်ားေထာက္ပ့ံေပးသည္။ ထို႔အျပင္ အျခားေသာ အေရးၾကီးလုပ္ငန္းတာ၀န္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ေၾကာင္းသိရသည္။
ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၲဳဓာတ္မ်ား ဘာေၾကာင့္ လိုအပ္သလဲဆိုသည္ကိုလည္း ေဆြးေႏြးခဲ့သည္။ ဥပမာ – ဟီမိုဂလိုဘင္အတြက္ သံဓာတ္၊ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းအတြက္ ဇင့္သတၲဳဓာတ္အေရးၾကီးပံုစသည္တို
ယဥ္ေက်းမႈေျပာင္းလဲျခင္း Cultural Shift ေၾကာင့္ စားေသာက္မႈပံုစံေျပာင္းလဲလာပံု
လြန္ခဲ့သည့္မ်ိဳးဆက္တစ္ခုတုန္းက အျမန္စာ Fast Food ဆိုသည္မွာ တစ္ခါတစ္ရံမွသာ စားေလ့ရွိေသာ အစားအစာျဖစ္ျပီး ယေန႔ေခတ္တြင္မူ တိုးတက္မ်ားျပားလာေသာ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ ေန႔စဥ္စားေသာ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ေနသည္။ ယေန႔ေခတ္မ်ိဳးဆက္သစ္ကို the Junk Food Generation ဟုပင္ေခၚဆိုေနရေၾကာင္း သိရသည္။ ကုန္ထုတ္လုပ္မႈ ျမႇင့္တင္လာသည္ႏွင့္အမွ် အစားအစာႏွင့္ ကစားစရာမ်ားသည္ ဆက္ႏႊယ္လ်က္ရွိေၾကာင္း ရွင္းျပခဲ့သည္။
အျမန္စာ Fast Food မ်ားသည္ ညစ္ညမ္းစာေပ Pornography ႏွင့္အလားတူပင္ျဖစ္သည္ဟု ဆိုထားေၾကာင္းသိရ၏။
အမႈိက္သရိုက္စာ Junk Food နမူနာမ်ားမွာ ဘာဂါမုန္႔၊အိုက္စ္ခရင္မ္၊ ခရက္ကာ၊ ေ၀ဖာမုန္႔မ်ား၊ ဒုိးနတ္မုန္႔၊ သၾကားလံုး၊ အားလူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ေပါက္ေပါက္၊ ဆိုဒါအခ်ိဳရည္၊ အရသာရွိေအာင္ လုပ္ထားေသာ ပီေကစသည္တို႔ျဖစ္သည္။
အမႈိက္သရိုက္စာမ်ားကို စားျခင္းေၾကာင့္ ကယ္လိုရီလြန္ကဲစြာရရွိျပီး ေနာက္ဆံုးတြင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲ၌ အဆီအျဖစ္သိမ္း ဆည္း သိုေလွာင္ထားရသည္။ ၄င္းတို႔ကိုႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ စားသံုးေနခဲ့ၾကျပီး ဗီတာမင္ခ်ိဳ႕တဲ့သည့္ျပႆနာမ်ား၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ပန္းေသပန္းညႇိဳးျဖစ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ျခင္း၊ေသြးတြ
Junk Food မ်ားကို လံုး၀ျငင္းပယ္သင့္သလားဆိုရာတြင္ အဟာရျပည့္၀လံုေလာက္ေသာ ခႏၶာကိုယ္အေနျဖင့္ Junk Food မ်ားတစ္ခါတစ္ရံ စားျခင္းကို ခြင့္ျပဳႏိုင္ေၾကာင္း၊ သို႔ေသာ္ ယေန႔ေခတ္လူအမ်ားစုသည္ မ်ားကိုေရွာင္ရွားရန္ ရင္ဆိုင္ႏိုင္ျခင္း မရွိေၾကာင္း သိရသည္။
Junk Food မ်ားကိုစားသံုးရျခင္းအေၾကာင္း
၄င္းအစားအစာ အမ်ားစုသည္ စီမံထုတ္လုပ္ထားေသာ လုပ္ငန္းစဥ္ျဖင့္ ျပဳလုပ္သည့္ အစာမ်ားျဖစ္ေလ့ရွိျပီး ၄င္းတို႔အထဲ တြင္ အဟာရဓာတ္အနည္းငယ္မွ် သို႔မဟုတ္ လံုး၀မပါရွိေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည္။
ထိုအစာအမ်ားစုကို တာရွည္ခံရန္အတြက္ ဓာတုပစၥည္း ဥပမာ – Hydrogenated Vegetable Oil ကိုထည့္သြင္း အသံုးျပဳထားသည္။
ထိုအစာမ်ားထဲတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ အသားမ်ားသည္ အျမန္အထြက္တိုးရန္အတြက္ ေဟာ္မုန္းဓာတုပစၥည္းမ်ား သံုးထားသည္။
ထိုအစာမ်ားကို မ်က္စိပသာဒျဖစ္ေစရန္ ဆိုးေပးေလ့ရွိေသာ ဆိုးေဆးအမ်ိဳးအစားမ်ား၏ စာရင္းႏွင့္ မည္ကဲ့ သို႔ေသာအစားအစာမ်ိဳးတြင္ ေတြ႔ႏိုင္သည္၊ မည္ကဲ့သို႔ေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ားေပးႏိုင္သည္ စသည္တို႔ကိုလည္း ရွင္းလင္းေဆြးေႏြးခဲ့သည္။
Junk Food မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ သုေတသနျပဳလုပ္ထားမႈမ်ားႏွင့္ ေတြ႕ရွိထားခ်က္မ်ားအေၾကာင္းကို
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ဟု အသိမ်ားေသာ Monosodium Glutamate (MSG) ၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ားအေၾကာင္းကို အေသးစိတ္ ေဆြးေႏြးခဲ့သည္။
ခ်ိဳေစေသာ သၾကားတုမ်ားအေၾကာင္းကိုလည္း ေဆြးေႏြးခဲ့သည္။
Aspartame ကဲ့သို႔ေသာ သၾကားတုဆိုလွ်င္ သာမန္သၾကားထက္ အဆ၂၀၀ခန္႔ပို၍ခ်ိဳသည္။ ဖြံ႔ျဖိဳးၾကီးထြားစ အရြယ္ကေလးမ်ား၏ ဦးေႏွာက္အပါအ၀င္ အာရုံေၾကာစနစ္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစႏိုင္ေၾကာင္းသိ
Saccharine ဆိုလွ်င္သာမန္ သၾကားထက္ အဆ၃၅၀ပို၍ခ်ိဳသည္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ႏွင့္ အစာေျခလုပ္ငန္း၊ ေသြးခဲ ျခင္းျဖစ္စဥ္တို႔ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္သည္။ ဆီးအိမ္၊ သားအိမ္၊ သားဥအိမ္၊အေရျပားႏွင့္ ၄င္းေသြးေၾကာမ်ားကို ကင္ဆာ ျဖစ္ေစ ႏိုင္ေၾကာင္း တိရစၦာန္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိထားရသည္။ ကို ပ်က္စီးေစျပီး ေမြးရာပါ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမ်ားလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ ေၾကာင္း တိရစၦာန္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိထားသည္။ အ၀လြန္ျခင္းကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။
ေဖ်ာ္ရည္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိေသာ အခ်ိဳတု High Fructose Corn Syrup (HFCS) အေၾကာင္းကိုလည္းေဆြးေႏြး ခဲ့ပါသည္။
အမႈိက္သရိုက္အစားအစာမ်ားစားျခင္
ဆရာ၀န္မ်ားအေနျဖင့္ ျပႆနာ၏အရင္းအျမစ္ျဖစ္ေသာ အမႈိက္သရိုက္အစာကို မစဥ္းစားမိၾကဘဲ ထိုအျပဳအမူမ်ားကို ဖံုးကြယ္သြားေစသည့္ ေဆး၀ါးမ်ားေပးတတ္ၾကသည္။ ထိုေဆး၀ါးမ်ားေၾကာင့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား၏ ဒဏ္ကိုလည္း ခံၾကရျပန္သည္ဟူ၍ စသည္ျဖင့္ ရွင္းလင္းေဆြးေႏြးခဲ့ပါသည္။
Hydrogenated Oils မ်ား၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ားအေၾကာင္းကိုလည္းရွ
ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္တစ္္ဦးစားသံ
အိုမီဂါ(၃)အဆီအက္စစ္၏ ဦးေႏွာက္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ပံုအေၾကာင္းႏွင္
လူတစ္ေယာက္၏ ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာႏွင့္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးသည္ မိမိတို႔စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ား အေပၚတြင္ မူတည္လ်က္ရွိေၾကာင္းႏွင့္ Junk Food အမႈိက္သရိုက္အစားအစာမ်ားအား ပံုမွန္သေဘာမ်ိဳး စားေသာက္ ျခင္းမျပဳရန္၊ သို႔မွသာလွ်င္ အရြယ္မတိုင္မီ က်န္းမာေရး ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမျဖစ္ေစႏိုင္မွာျ
စာၾကြင္း ။ ။ ပါေမာကၡေဒါက္တာျမတ္သႏၲာ၊ ဌာနမွဴး ၊ ဇီ၀ကမၼေဗဒဌာန၊ ေဆးတကၠသိုလ္(၁)ရန္ကုန္ ၏ အမႈိက္သရိုက္အစားအစာမ်ား စာတမ္းမွ။
No comments:
Post a Comment