Contaminants in Food
အစားအစာမ်ားထဲတြင္ အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္ေသာဓာတုပစၥည္းမ်
ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါရွိမႈေၾကာင့္ စားသံုးသူ၏ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ျခင္းသည္ အဆိုပါ ဓာတုပစၥည္းအား နည္းနည္းစီျဖင့္ ႏွစ္ကာလ ၾကာျမင့္စြာ ထိေတြ႕မႈျဖစ္ျပီးေနာက္ပိုင္းမွ ျဖစ္ေပၚလာတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ (ဥပမာ-ကင္ဆာေရာဂါ)
ညိတြယ္ကပ္ေနေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသည္ ၄င္းအစားအစာကို အပူေပးလိုက္ေသာ္လည္း အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈမရွိပါ။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ဖယ္ရွားသြားျခင္းမျပဳပါ။(ဤအခ်က္
ေဘးကင္းစိတ္ခ်ရေရးအတြက္ လက္ခံႏိုင္ဖြယ္ရာရွိေသာ ေန႔စဥ္စားသံုးမႈ Acceptable Daily Intake (ADI)ႏွင့္ ခံႏိုင္ရည္ရွိေသာ ပမာဏပါ၀င္မႈသည္ အစားအစာတစ္ခုခ်င္းအေပၚတြင္ အေျခခံအခ်က္ျဖစ္ေသာ Non Observed Adversed Effect Level (NOAEL) ကို တိရစၦာန္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ျပီးမွ ဆံုးျဖတ္ေလ့ရွိသည္။
အစားအစာမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားမွာ (၁) ထပ္ျဖည့္အစားအစာမ်ား (Additives) ျဖစ္သည္။ တမင္ရည္ရြယ္ ၍ ထည့္ျခင္းျဖစ္သည္။ (က) တာရွည္ခံေအာင္ထည့္ရ ေသာပစၥည္း၊ (ခ) အေရာင္၊ (ဂ) ခ်ိဳေအာင္ထည့္ျခင္း (အဟာရဓာတ္ တန္ဖိုးမရွိ)၊ (ဃ) တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ျခင္း(Curing)တို႔အတြက္ additivesမ်ားကိုသံုးရသည္။ (၂) တားျမစ္ထားေသာ ပစၥည္းမ်ား၊ (၃) ကပ္ညိတြယ္ေသာပစၥည္းမ်ား(ရည္ရြယ္
ထိုပစၥည္းမ်ားထဲတြင္ (က) ေဆး၀ါးမ်ားအတြင္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳေသာ ပစၥည္းမ်ား (Drug Residues) ၊ (ခ) ပိုးသတ္ေဆးအၾကြင္းအက်န္မ်ား (Pesticide Residues) ၊ (ဂ) အဆိပ္မ်ား(ဥပမာ-အက္ဖလာေတာက္ဆင္ Aflatoxinမ်ား) စသည္တို႔ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။
အစားအစာမ်ားတြင္ ကပ္ညိတြယ္မႈမ်ား ေလွ်ာ့ခ်ရန္အတြက္ လမ္းညႊန္မ်ားကို ထုတ္ျပန္ထားေၾကာင္း၊ ၄င္းတို႕မွာ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား သံုးစြဲျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္၊ အဆိပ္ျဖစ္ေစေသာ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားကို အကန္႔အသတ္ႏွင့္ သံုးရန္၊ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ အညစ္အေၾကးမ်ားကို ေသခ်ာစြာစြန္႔ပစ္ရန္၊ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းတြင္ ေဆးမ်ားသံုးျခင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ရန္၊ သိုေလွာင္ျခင္းႏွင့္ ထုပ္ပိုးမႈဆိုင္ရာ ပစၥည္းမ်ားကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေအာင္ ျပဳလုပ္ရန္၊ စားသံုးသူမ်ား၏ အသတိုးတက္လာေအာင္ ျပဳလုပ္ရန္တို႔ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပခဲ့သည္။
အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ကပ္ညိတြယ္ေသာပစၥည္းမ်ား စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးေၾကာျခင္းအေၾကာ
No comments:
Post a Comment