အေမရိကန္ သုေတသန အဖြဲ.၏ စမ္းသပ္ခ်က္ အရ လူလတ္ပုိင္း အမိ်ဳးသား မ်ား အေနနဲ.
တပတ္ကို ဥ (ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ) ၇ လံုးနွင့္ အထက္ စားၿခင္း ဟာ လူ႔ဘ၀ သက္တမ္းကုိ တုိ
ေစတယ္လုိ႔အဆုိၿပဳခဲ့ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရွိေသာ အမ်ိဳးသားမ်ားဆုိရင္ ပုိၿပီး ေတာ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မွုူပုိၿမန္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳမရွိေသာ အမ်ိဳးသားမ်ား အေနနဲ. တပတ္အတြင္း ဥ ၆ လံုး ထက္ပုိမစားသင့္ပါဘူး။
ဒီထက္ပုိ စားသံုးပါက အနွစ္ ၂၀ အတြင္း ရုတ္တ၇က္ေသဆံုးမူ ၂၃% ထိ
ၿမင့္တက္သြားနုိင္ပါတယ္။ အဓိကၿဖစ္ေစ တတ္တဲ့ေရာဂါေတြ ကေတာ့ နွလုံးခုန္ၿမန္
ေစတာပါပဲ။ ဥမ်ား တြင္ ကုိလက္စထေရာ အၿပည့္အ၀ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ စားသံုးၿပီးပါက
ခႏၵာကုိယ္တြင္းရွိ ေသြးလြတ္ေၾကာမ်ားကုိ ပိတ္ဆို႔ေစတဲ့ အတြက္ နွလံုးေရာဂါ ၿဖစ္ဖုိ႔
အခြင့္အလမ္းအမ်ားၾကီး ရွိပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ လူလတ္ပုိင္း အမ်ိဳးသား ဥၾကိဳက္သူမ်ား ဟာ အနွစ္ ၂၀ အတြင္း ရုတ္တရက္
နွလံုးေရာဂါ ၿဖင့္ေသဆံုးနုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အၿပင္ အလြန္ကြ်ံ စား ၿခင္းၿဖင့္ အရြယ္မတုိင္ခင္
အိုုိမင္းလာၿခင္း၊ ၀ လာၿခင္း တုိ႔လဲၿဖစ္ေစပါတယ္။
သင္ သိပ္မစားၿဖစ္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အစားအစာမ်ား
သိသူ ေဖာ္စား မသိသူေက်ာ္သြား ဆုိ သလုိပဲ တခ်ိဳ.ေသာ အစားအစာမ်ား မွ လူ႔ က်န္းမာေရး
အတြက္ အင္မတန္မွူ အက်ိဴးၿပဳေသာ္လည္း ပဲ အိိမ္ရွင္မေတြရဲ. ေစ်းၿခင္းေတာင္းေတြ မွာ
၀ယ္လာတာ သိပ္ မေတြ. ရပါဘူး။ ထုိအစား အစာ ေတြ ကေတာ့
၁။ မုန္လာဥနီ
မုန္လာဥနီ ဟာ အၿခားေသာ အသီးအရြက္မ်ား နွင္. နုိင္းယွဥ္္လွ်င္ အနည္းငယ္ ခ်ိဳ
ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီညြတ္လဲ ဆုိေတာ႔ အနီေ၇ာင္ သန္းတဲ့ သစ္သီးမ်ား
ဟာ အမ်ားေသာအာားၿဖင့္ေသြးတုိး ၿခင္းကုိ ကာကြယ္ေသာေၾကာင့္ ေသြးလြတ္ေၾကာ၊
ပ်က္စီမွုူ ပမာ ဏ ကုိ နည္းပါးေစပါတယ္။ ေသြးတုိးၿခင္းရဲ. အက်ိဳးဆက္ၿဖစ္တဲ့ နွလံုးေရာဂါ
ၿဖစ္ပြား မွုကုိ ပါ တားဆီးေပးနိုင္တယ္ေလ။ မုန္လာဥနီရဲ့ သဘာ၀ အနီေရာင္ ဟာ ကင္ဆာ
ေရာဂါ ၿဖစ္ပြား မွုကုိ အၿပင္းထန္ တားဆီးနုိင္ေၾကာင္း ၾကြက္မ်ားၿဖင့္ ဓါတ္ခြဲ ခန္းတြင္
စမ္းသပ္ခ်က္မ်ား က သက္ေသထူခဲ့သည္။
၂။ ေဂၚဖီထုပ္
အေနာက္တုိင္း နုိင္ငံေတြ စားေလ့ မရွိက်ေပမဲ့ အာာရွတုိက္ကလူေတြက ေတာ့
စားေလ့ရွိပါတယ္။ ေဂၚဖီတထုပ္ ေလးမွာတင္ ၂၂ ကယ္လုိရီပါ၀င္တယ္ေလ။
ကုိယ္တြင္းဆဲလ္မ်ား ပ်က္ ဆီးၿခင္း ကုိ ကာကြယ္ေပးၿပီး ကင္ဆာၿဖစ္ပြားမွုူနူန္း လဲ
က်ဆင္းေစပါတယ္။
၃။ မာလကာသီး
သိပ္ လူၾကိဳက္မမ်ား တဲ့ သစ္သီး ၿဖစ္ပါတယ္။ သူဟာလဲ ခရမ္းခ်ဥ္္သီးတုိ႔ ဖရဲသီးတုိ႔ထက္
ခႏၵာကုိယ္ အတြက္ မ်ားစြား အက်ိဳးၿပဳပါတယ္။ အသီး တသီးမွာတင္ ၆၈၈ မီလီဂရမ္ ရွိတဲ့
ပုိတက္စီယံ ကုိရရွိေစၿပီး ငွက္ေပ်ာ္သီး ၁ ခု မွာ ပါ၀င္ တဲ့ ပုိတက္စီယံ ထက္ ၆၃
ရာခုိင္နူန္းပုိပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး လူခႏၵာကုိယ္ အတြက္ အက်ိဳးၿပဳ ေစေသာ Fiber ကိုပါ
ရ၇ွိေစပါတယ္။
No comments:
Post a Comment