Sunday, April 11, 2010

ရံုးပတီသီး (Okra)

အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

- အရိုးကိုသန္မာေစသည္။

- ႏွလံုးကိုကာကြယ္ေပးသည္။

- အဆစ္အမ်က္ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစသည္။

- ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုထိန္းေပးသည္။

- ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုေကာင္းေစသည္။

ကမၻာတစ္လႊားမွာ ရုံးပတီသီးေတြ ဘယ္လိုျပန္႔ပြားျပီး ဟင္းအျဖစ္စားႏိုင္တာဟာ ႏွယ္ႏွယ္ရရဇာတ္လမ္းတစ္ပုဒ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူးတဲ့။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ရာေပါင္းမ်ားစြာတုန္းက လူေတြဟာပထမဦးဆံုး ရံုးပတီသီးမ်ိဳးေစ့ေတြကို အာဖရိကတိုက္မွာ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့တယ္ဟု ဆို၏။ ထိုမွတစ္ဆင့္ အေရွ႕အလယ္ပိုင္း၊ အိႏၵိယႏွင့္ အာရွေဒသမ်ားသို႔ ကြၽန္ကုန္ကူးရင္းႏွင့္ ပ်ံ႕ႏွံ႔သြား ခဲ့သည္။ ထိုကမွတစ္ဆင့္ ကမၻာ႔အႏွံ႔အျပားသို႔ ေရာက္ရွိလာသည္။ အခ်ိဳ႕ေသာသမိုင္းဆရာေတြ ေျပာခဲ့ၾကတာကေတာ့ ေျမာက္အေမရိကသားေတြဟာ The French Creoles of Louisiana ကို ေက်းဇူးတင္ထိုက္တယ္လို႔ဆိုသည္။ ဘာ့ေၾကာင့္ လဲဆိုေတာ့ရုံးပတီသီးကို အရသာရွိတဲ့ ဟင္းပြဲမ်ားစြာတြင္ ေရပန္းစားတဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္ ထည့္သံုးခ်က္ျပဳတ္ေပး လို႔ျဖစ္တယ္လို႔ဆိုသည္။ သင္ဟာရံုးပတီသီးၾကိဳက္တဲ့သူဆိုရင္ ရုံးပတီသီးေျခာက္၊ ရုံးပတီဆီ၊ ရုံးပတီသီးအေစ့ကို ေကာ္ဖီ အစားထိုးပစၥည္းအျဖစ္ သံုးၾကည့္ႏုိင္ပါသည္။

ရုံးပတီသီးကို ဘယ္ေနရာမွာမဆို၀ယ္ယူႏိုင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ရုံသာမက ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ခ်က္စားရင္ပို ေတာင္ အရသာေကာင္းသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ တို႔စရာအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ပဲကုလားအခ်ဥ္ဟင္းရည္တြင္လည္းေကာင္း ထည့္၍ ခ်က္စားေလ့ရွိသည္။

ရုံးပတီသီးတြင္ ပိုတက္စီယမ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္တို႔မ်ားစြာၾကြယ္၀သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ရုံးပတီသီးသည္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အရိုးက်ီးေပါင္းတက္ေရာဂါႏွင့္ အရိုးပါးေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ အစြမ္းအာနိသင္ရွိေသာ လက္နက္တစ္ခု ျဖစ္ေစသည္။

ရုံးပတီသီးကေပးတဲ့ က်န္းမာေရး ၃မ်ိဳး

(၁) ႏွလံုးေရာဂါကာကြယ္သည္

ႏွလံုးေရာဂါကို ပါ၀ါ၃မ်ိဳးျဖင့္ကာကြယ္ႏိုင္သည္။ (၁) ရုံးပတီသီးမွာ အင္တီေအာက္စီးဒင့္မ်ားပါ၀င္သျဖင့္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ား မာေတာင့္ျခင္းကို ကာကြယ္သည္။ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားမာလာရင္ ေသြးစီးႏႈန္းေႏွးျပီး ေစးပ်စ္ကာ ေသြးခဲေစသျဖင့္ အႏၲရာယ္ ရွိသည္။ ရုံးပတီသီးရွိ ဗီတာမင္စီဓာတ္သည္ ထိပ္တန္းအင္တီေအာက္စီးဒင့္ျဖစ္ကာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစသည္။ ရုံးပတီသီး လက္ဖက္ရည္တစ္ပန္းကန္စာသည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လက္ဖက္ရည္တစ္ပန္းကန္စာထက္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ပမာဏပိုမ်ားသည္။

ထို႔ျပင္ ေဖာလိတ္ဓာတ္သည္လည္း ထိုလက္ဖက္ရည္တစ္ပန္းကန္စာတြင္ သင္ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္၏ ၄၀ရာခိုင္ႏႈန္းပါ ၀င္ျပန္သည္။ ေဖာလိတ္ဟုေခၚေသာ ဗီတာမင္ဘီတစ္မ်ိဳးခ်ိဳ႕တဲ့ပါက သင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္ ဟိုမိုစစ္စတင္းေခၚ အမိုင္ႏို အက္စစ္မ်ားထြက္လာျပီး ေသြးထဲမွာ ဟိုမိုစစ္စတင္းေတြ သိပ္မ်ားလာပါက ေသြးေၾကာမ်ားက်ဥ္းေစသည္။ ႏွလံုးေသြး ေၾကာက်ဥ္းေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ေရာဂါျဖစ္ေစသည္။ ဒါေၾကာင့္ ရုံးပတီသီးစားေပးလွ်င္ ႏွလံုးႏွင့္ေသြးေၾကာမ်ားကို ကာ ကြယ္ႏိုင္သည္။

ထို႔အတူ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ၾကြယ္၀သျဖင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုနည္းေစသည္။ ဤရုံးပတီသီးကိုစားျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါရွိလွ်င္ ေလွ်ာ့ခ်ကာကြယ္ႏိုင္ျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့လိုသူေတြအတြက္လည္းေကာင္းသည္။ မဂၢနီဆီယမ္သည္ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။ ႏွလံုးခုန္စီးခ်က္နရီမွန္ေစျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။

(၂) အရုိးပါးေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ ရုံးပတီသီးစားၾကစို႕

အမ်ိဳးသမီးေတြ ေသြးဆံုးလွ်င္ အရုိးပါးေရာဂါအျဖစ္မ်ားတတ္တာမို႔ အသက္၄၀ေက်ာ္တာနဲ႕ ရုံးပတီသီးေန႔စဥ္စားဖို႔ျပင္ထား ပါ။ ရုံးပတီသီးမွာ အရိုးပါးေရာဂါတိုက္ထုတ္ေပးမယ့္ဖိုက္တာ ၄မ်ိဳးေတာင္ပါသည္။ (၁) ပိုတက္စီယမ္၊ (၂) ဗီတာမင္စီ၊ (၃) မဂၢနီစီယမ္ႏွင့္ (၄) ဘီတာကာရိုတင္းတို႔ ျဖစ္သည္။ ဤဓာတ္၄မ်ိဳးျမင့္မားစြာပါေအာင္ စားႏိုင္တဲ့လူေတြမွာ အရုိးထိခိုက္ပ်က္ စီးမႈေႏွးသြားသည္ဟု ယူေကသုေတသနေတြအရေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ကယ္လလ္စီယမ္ဓာတ္ျပီးလွ်င္ အရိုးတည္ေဆာက္ရာ တြင္ အေရးၾကီးဆံုးေသာ သတၳဳဓာတ္ဆားအားလံုးရဲ႕ ေန႔စဥ္လိုအပ္ခ်က္၏ ၁၀ရာခိုင္ႏႈန္းရုံးပတီသီးမွာပါသည္ဟုဆို၏။

(၃) အရုိးက်ီးေပါင္းတက္ျခင္းကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစသည္

အသက္ရလာတာနဲ႕အမွ် ျဖစ္ပြားေလ့ရွိေသာ အရိုးက်ီးေပါင္းတက္ေရာဂါကို သက္သာေစသည္ဟုဆိုသည္။ အဆစ္ အမ်က္မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိသည္။ ရုံးပတီသီးမွာပါတဲ့ အဟာရဓာတ္မ်ားက အဆစ္အမ်က္ႏွင့္ အရုိးႏုပြန္းစား ျခင္းမ်ားကို သက္သာေလ်ာ႔ပါးေစသည္။ အထူးသျဖင့္ အရုိးႏုတြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာအစိတ္အပိုင္း မဂၢနီးေၾကာင့္ ဟုဆို၏။

ေစ်း၀ယ္လမ္းညႊန္

ရုံးပတီသီးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စိမ္းစိမ္းစိုစိုမ်ားကို ေစ်းမွ၀ယ္ျပီး ေန႔ခ်င္းခ်က္ျပဳတ္စားႏိုင္လွ်င္ ပို၍အဟာရဓာတ္ေကာင္း ေစသည္။ ေၾကး၊သံ၊ေၾကးနီျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အိုးႏွင့္ခ်က္လွ်င္ မဲသြားတတ္ပါသည္။ ဒန္ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အိုးမွာ ေရပြက္ ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး ရုံးပတီသီးကို ထိပ္ျဖတ္၍ ေရစင္စင္ေဆးျပီးထည့္ပါ။ ထည့္ျပီး ၁မိနစ္အတြင္း ျပန္ဆယ္ယူ၍ အတံုး ေလးမ်ားပိုင္းကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ျဖင့္ တြဲစားပါ။ ရုံးပတီသီးကို ခပ္ပါးပါးလွီး၍ ေၾကာ္စားႏိုင္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္ျဖင့္ လည္း ခ်က္စားႏိုင္သည္။ ပဲခ်ဥ္ဟင္းတြင္ကုလားပဲျခမ္းျပဳတ္ သို႔မဟုတ္ ပဲစင္းငံုျပဳတ္ျပီးႏွင့္ ရုံးပတီသီး၊ ခရမ္း၊ ဘူးသီး၊ ေရႊဖရံုသီး၊မုန္လာဥ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ စသည္တို႔ႏွင့္ ဆီသပ္ျပီး မန္က်ည္းမွည့္ထည့္ခပ္ ခ်က္စားႏိုင္သည္။

Ref: Health Digest Journal – Vol.7 No (8)

No comments:

Post a Comment