
အင္တာနက္ထဲ ေလွ်ာက္ၾကည့္ရင္း က်န္းမာေရးအတြက္ ဒီေဆာင္းပါးေလးတစ္ခုကို ေတြ႔လို႔ နားလည္သလို ဘာသာျပန္ျပီး မိတ္ေဆြတို႔နဲ႔ မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
လြယ္လြယ္ကူကူ ေျပာင္းလဲႏိုင္မဲ့ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ အေလ႔အထ ပံုစံ
1. ေန႔စာ မစားခင္ အသီး တစ္ခုခု စားေပးပါ။

2. ေဖ်ာ္ရည္ဆိုင္က စက္ျဖစ္ ေဖ်ာ္ရည္ဗူးေတြ မေသာက္ပါနဲ႔။
စက္ျဖစ္ ေဖ်ာ္ရည္ဗူးေတြဆီကေန ကြ်န္ေတာ္တို႔ က်န္းမာေရး ညီညြတ္ေစတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ ဘာမ်ား ရသလဲ စဥ္းစားၾကည့္ရေအာင္။ ေစ်းကလဲ ၾကီးတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ကိုယ္ခႏၵာက လိုအပ္တဲ့ သၾကားဓာတ္၊ ဆားဓာတ္ေတြ လိုတာထက္ ပိုေအာင္ပါ၀င္တယ္။ ဒီေတာ့ ေဖ်ာ္ရည္ဆိုင္ေတြဘက္ ေရာက္ရင္ ေသာက္ေရသန္႔ဗူးက လြဲပီး တျခား ဘာေဖ်ာ္ရည္ဗူးမွ မ၀ယ္ဘူးလို႔ စိတ္ကို ပိုင္းျဖတ္ထားလိုက္ပါ။
3. တစ္ပါတ္မွာ တစ္ညေတာ့ သတ္သတ္လြတ္စားပါ။
ကြ်န္ေတာ္တို႔တေတြဟာ ခႏၵာကိုယ္က လိုအပ္တဲ့ အသားဓာတ္ထက္ ပိုျပီး စားသံုးေနၾကတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြက ဆိုၾကတယ္။ တစ္ပါတ္မွာ တစ္ရက္ေလာက္မ်ား သတ္သတ္လြတ္ညစာ စားဖူးၾကပါသလား။ အရသာရွိျပီး စားေကာင္းတဲ့ အသီးအရြက္ဟင္းလ်ာေတြကို တစ္ပါတ္မွာ တစ္ညေလာက္ ခ်က္စားဖို႔ ၾကိဳးစားၾကည့္ရေအာင္။ က်န္းမာေရးနဲ႔လဲ ညီညြတ္မယ္။ ေငြကုန္ေၾကးက်လဲ နဲနဲ သက္သာတယ္ေလ။
4. ဂ်ံဳ၊ စပါး စတဲ့သီးႏွံအေစ့ေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔မ်ိဳးကို စားသံုးပါ။
ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ေန႔စာ၊ မနက္စာေတြက အသားညွပ္ေပါင္မုန္႔တို႔၊ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔ျဖဴတို႔ ျဖစ္ေနခဲ့မယ္ ဆိုပါစို႔။ ဂ်ံဳ၊ စပါး စတဲ့သီးႏွံအေစ့ေတြနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔မ်ိဳးကို ေျပာင္းျပီး စားၾကည့္ၾကရေအာင္။ ဘာေတြ ပိုေကာင္းလို႔လဲဆိုေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ခႏၵာကိုယ္က လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗိုက္တာမင္ စီ၊ ဗိုက္တာမင္ အီး နဲ႔ တျခား ဓာတ္သတၳဳေတြ ပိုျပီး ပါတယ္။ အဲဒါေတြက ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ႏွလံုးကို က်န္းမာဖို႔ အေထာက္အကူ ေပးသလို ကင္ဆာေရာဂါကိုလဲ ကာကြယ္ေပးပါေသးတယ္။ ေနာက္ျပီး အမွ်င္ဓာတ္ ၾကြယ္၀တဲ့အတြက္ အဆာခံလို႔ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ေနတဲ့ သူေတြကိုလဲ အမ်ားၾကီး အက်ိဳး ျပဳပါတယ္။
5. အဆီ စစ္ခ်၊ ေလ်ာ့ခ် ျပီးသား ႏို႔ (skim milk) ကို ေျပာင္းေသာက္ပါ။

No comments:
Post a Comment